PARODONTOZA

Boala parodontala afecteaza 1 din 3 adulti. 

Mai este numita si "silent killer" sau "boala dintilor sanatosi", deoarce aparent dintii nu prezinta probleme, simptomele aparand in fazele avansate ale bolii, cand solutia de tratament este exclusiv de natura chirurgicala.

Activ Dent

CLINICA STOMATOLOGICA

Bd. Camil Ressu, nr. 15, bl. 57, sc. A, ap.2
Sector 3, Bucuresti
Reper: statia de Metrou Dristor

Tel/fax: 021 648 57 69
Email: contact@activdent.ro

Tratament parodontoza

Tratamentul Parodontozei (Bola Parodontala)


   Ce reprezinta Boala Parodontala

 (parodontoza sau paradontoza in termeni populari)?

Bolile parodontale sunt infectii bacteriene care au o puternica componenta genetica si care afecteaza gingia, suportul osos si ligamentar al dintelui. Pe masura ce boala avanseaza apar pungile osoase. Cu cat este mai avansata afectiunea, cu atat pungile osoase vor fi mai profunde si pierderea osoasa va fi mai mare. Aceste pungi permit bacteriilor sa se dezvolte si fac dificila practicarea eficienta a igienei orale.

 Cat de sanatoase sunt gingiile tale?

Poti verifica starea de sănătate a gingiilor tale raspunzand următoarelor întrebări:


1. Sunt zone in care gingia s-a retras, astfel încât dinţii să aiba un aspect de prelungire?
2. Ati observat prezenta unui lichid galbui - puroi, la marginea gingiei, atunci când vă masati gingiile?
3. Ati simtit ca dintii si-au schimbat poziţia sau ca au aparut spatii intre ei?
4. Aveti in familie cazuri de rude care si-au pierdut dintii prematur din cauza bolii parodontale?
5. Va sângerareaza gingiile atunci când sunt va periati dintii sau atunci când utilizaţi o scobitoare sau alt dispozitiv de curăţare a dintilor?
6. Va simtiti gingiile inflamate? (A se compara aspectul gingiilor cu cel din poza de mai jos)
 

 

gingii_sanatoase_500_02
 

În cazul în care ati răspuns cu DA la una sau mai multe dintre aceste întrebări, trebuie să contactaţi MEDICUL SPECIALIST PARODONTOLOG pentru o evaluare a starii de santate a dintilor si gingiilor dumneavoastra.
Nu uitaţi că realizarea cu regularitate a controalelor dentare (de doua ori pe an), permite medicului stomatolog verificarea statusului dento-alveolar si identificarea la timp a problemelor dentare.

Intrebati-va medicul dentist despre riscurile bolii parodontale, particularizate cazului dumneavoastra.

 

 

                                                      Care sunt principalele semne ale bolii parodontale?


• Sangerarea gingiilor la periaj
• Gingii inflamate, rosii, care se deslipesc de dinti
• Respiratie urat mirositoare, persistenta
• Scurgere purulenta intre gingie si dinte
• Mobilitate dentara  

gingiiretractii_gingivale

 

Factorii de risc ai imbolnavirii parodontale
• lipsa igienei bucale
• fumat
• lucrari protetice si aparate ortodontice incorecte
• bolile generale asociate (diabet), dereglari hormonale, osteoporoza etc.
• consumul de alcool, stressul

 

risk_factors_smoking

 

Afectiunile parodontale incep cu aparitia placii bacteriene si a tartrului pe suprafata dintelui. In timp placa bacteriana si tartrul duc la afectarea tesuturilor de sustinere ale dintelui. Pe masura ce osul si ligamentele dentare sunt distruse, se creeaza mai mult spatiu in jurul dintelui - un loc ideal pentru proliferarea bacteriilor. Fara o interventie rapida si corecta in cabinetul stomatologic procesul poate sa continue, uneori fara simptome, pana cand dintele se pierde de pe arcada.

 


Care este tratamentul indicat in cazul afectiunilor parodontale (parodontozei)?

In cazul afectiunilor parodontale, singurul tratament eficace este acela de natura chirurgicala. Procedurile alternative, de natura vaccinurilor etc. sunt doar adjuvanti in tratamentul parodontozei, neprezentand rezultate dovedite de studii stiintifice. In multe situatii, pacientii suferind de parodontopatie (parodontoza) prefera alternativa unui tratament nechirurgical, fiind atrasi de mirajul unor vindecari miraculoase. In final se ajunge tot la tratamentul chirurgical al parodontozei, de multe ori cu rezultate mai putin predictibile decat daca s-ar fi intervenit corect inca de la diagnosticarea afectiunii parodontale, cercetarile medicale in domeniul parodontologiei evidentiind faptul ca parodontoza este o boala evolutiva . Practic, cu cat se intervine mai rapid in tratamentul bolii parodontale, cu atat prognosticul rezultatului este unul mult mai bun.

Printre cele mai comune proceduri de chirurgie parodontala:

  • Reducerea pungilor parodontale se realizeaza prin Operatie Parodontala sau Cura Parodontala (Flap Debridement - FD) cu folosirea, dupa caz, a BioMaterialelor.
  • Proceduri regenerative prespun realizarea interventiilor de tip Operatie Parodontale sau Cura Parodontala regenerativa (Guided Tissue Regeneration - GTR) cu folosirea, dupa caz, a BioMaterialelor.
  • Alungiri coronare prin tratamente de natura gingivoplastiei
  • Transplant de tesut moale prin interventii chirurgicale de natura Connective Tissue Graft - CTG) si folosirea de BioMateriale specifice.

 

surgical_instruments_400

 

 

Care sunt investigatiile necesare diagnosticarii corecte a parodontozei?

Diagnosticarea problemelor parodontale ce necesita tratamente de natura chirurgicala se face in urma realizarii unei evaluari complexa, constand in examen clinic si radiologic.

 

1. Evaluarea clinica in cazul pardontopatiei (parodontozei) prespune realizarea unor examinari amanuntite, menite a evidentia stadiul bolii, gradul de afectare, diagnosticul precis, precum si recomandarile tratamentului optim:
* masurarea pungilor parodontale sau osoase
* masurarea mobilitatii dentare
* determinarea BOP ului (Bleeding on Probing): pozitiv sau negativ
* evidentierea retractiilor (recesiilor) gingivale
* verificarea parametrilor gingivali: consistenta, aspect, culoare, miros (halena)
* prezenta inflamatiilor gingivale si a durerii
* prezenta frenurilor inserate atipic ce tractioneaza gingia
* hipertrofii gingivale (mariri de volum ale gingiei)
* prezenta iritative (lucari neadaptate, carii de colet, etc.)
* verificarea existentei placii bacteriene si a tartrului dentar supra si subgingival
* determinarea gradului de igiena dentara
* percutia dintilor: in cazul dintilor cu parodontiu sanatori sunetul este clar, distinct, pe cand in cazul dintilor parodontotici (afectati de parodontoza) sunetul este mat, infundat.
* examen functional al ocluziei: dintii care nu au contacte corecte ocluzale cu dintii antagonisti pot fi afectati parodontal pe termen lung

evaluare_clinica examinare_clinica

 

2. Evaluarea radiologica; pentru a crea premisele unui diagnostic corect si a unui tratament cu prognostic cat mai mare pe termen lung, medicul parodontolog va recomanda pacientului realizarea unor investigatii radiologice, in functie de natura afectiunii dentare:

* radiografie panoramica (RX panoramic),
* radiografie retroalveolara (RX retroalveolar),
* status dentar sau bilant radiologic (RX retroalveolar al tuturor dintilor)
* Tomografie Computerizata (CT) pentru evidentierea cantitatii si calitatii masei osoase in vederea inserarii de implanturi dentare si pentru evidentierea eventualelor afectiuni sinusale (in cazul interventiilor de ridicare de sinus - sinus lift surgery)

examinare_radiologica

                    

 

               BioMaterialele folosite in tratamentul chirurgical regenerativ al bolilor pardontale

Emdogain (producator Straumann Elvetia) este un produs biologoic revolutionar, rezultat inovator al celor mai recente studii medicale in domeniul tratamentului parodontozei, bazat pe o matrice proteica de origine amelogenica (smalt), proteina cheie implicata in formarea tesutului parodontal.

straumann_3 emdogain

Studiul realizat de compania Straumann a relevat faptul ca in cazul a peste 1 milion de pacienti in care s-a folosit Emdogainul ca si material regenerativ in tratamentul chirurgical al bolii parodontlale (parodontozei) s-au obtinut rezultate foarte bune, fara aparitia de efecte secundare. 

BioGide (producator Geistlich Elvetia) este o membrana de colagen, avand rol de bariera bistratificata ce ajuta la vindecarea zonei operate, fiind extrem de biocompatibila si facand posibila regenerarea osoasa, prin blocarea cresterii in interior a tesutului moale.

bio_gidebio_gide_2 

 

 

 

 

BioOss  (producator Geistlich Elvetia) este un material de natura substitutelor osoase, reprezentand la ora actuala materialul cu cele mai multe studii stiintifice din clasa sa. Este format din substante minerale osoase cu grad ridicat de osteoconductivitate si care este similar osului uman. BioOss ul este resorbit incet in cadrul procesului de remodelare naturala a osului. Rolul sau fundamental consta in stabilizarea volumului marit al osului pe o perioada lunga de timp, datorita resorbtiei sale lente.

bio_oss_pen bio_oss_structura_2

Aceste BioMateriale se folosesc in interventiile chirurgicale de natura defectelor osoase ramase in urma extractiilor, resorbtiei osoase in jurul implanturilor dentare, in tratamentul bolii parodontale (parodontozei), precum si a interventiilor de sinus lift.

Dovezi stiintifice referitoare la eficienta acestor BioMateriale, adevarate minuni ale medicinei de ultima generatie au fost prezentate de catre companiile medicale producatoare (Geistlich BioMaterials, Straumann Grup), studiile desfasurandu-se pe o perioada mai mare de zece ani.

 

Pacientii care au pierdut deja un dinte sau mai multi din cauza bolii parodontale trebuie sa se adreseze medicului stomatolog pentru a discuta despre optiunile de inlocuire a acestuia/acestora. Implantul dentar reprezinta indicatia de electie pentru reabiliarea zonelor edetate (cu dinti lipsa). Boala parodontala nu contraindica tratamentul prin implanturi dentare, insa inaintea interventiei de inseare implanturi trebuie realizate investigatii amanuntite despre calitatea si cantitatea masei osoase pe care urmeaza a se insera implantul. Pe langa examenul clinic realizat de medicul specialist, se recomanda realizarea de investigatii radiologice specializate (bilant radilogic sau paralel status, RX panoramic si Computer Tomograf - CT).

 

implants_400
 

 

 

Mai multe informatii despre Implanturile Dentare.

 

Parodontologia se ocupa cu profilaxia si tratamentul bolilor care afecteaza aparatul de sustinere al dintelui pe arcada dentara. Intre dinte si os exista un spatiu de aproximativ 0,2 - 0,3 mm, aici aflandu-se sistemul ligamentar care care are aspectul unui hamac, cu un capat fixat pe dinte si celalalt pe os.

Bolile tesuturilor peridentare, incluzand gingivitele si parodontitele, sunt infectii serioase , care lasate netratate pot duce la pierderea dintilor. Cuvantul periodontal vine din greaca si inseamna " in jurul dintelui". Parodontiul este format din gingie si sistemul ligamento-osos de sustinere a dintelui. Sanatatea dintelui si durata existentei pe arcada depind in mod deosebit de sanatatea tesuturilor parodontale.

 

Harta Clinica Stomatologica
clinica stomatologica

fotolia_5209968_sCLINICA STOMATOLOGICA RECOMANDA

sa va programati la medicul stomatolog daca observati urmatoarele semne:

Sangerarea gingiilor la periaj, mobilitate dentara

Gingii rosii, umflate, care se dezlipesc de dinti

Respiratie urat mirositoare, scurgere purulenta intre gingie si dinte

VREAU SA MA PROGRAMEZ